Subscribe

RSS Feed (xml)Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Thursday, March 06, 2008

::FERRARI, PIERRE CARDIN DI DARUL TAQWA:: ( Bahagian Akhir )


Sambungan...


Dibacanya dengan teliti...FIRDAUSI MELAMBAIMU, DEMI CINTA DAN RAHMAT-NYA, KEINDAHAN JANNAH YANGABADIï.. Kepala datuk Dr. Johar makin pusing. Semuanya tentang Akhirat. Apa nak jadi ni? "Tak ada lagu yang hot sikit ke?" tanyanya kepada seorang anak muda berjubah coklat di sebelahnya."Nanti ya pakcik . Saya pilihkan lagu yang paling hot sekarang ni.Top-hit anak-anak muda sekarang..."


"Ya, ya saya setuju," balas Datuk Dr. Johar. Telinganya dihalakan kepada sistem suara di dinding restoran itu. Dia ingin dengar lagu-lagu kegemaran muda-mudi daerah asing itu.Ayat suci Al-Quran a... "Eh ...ni suara orang mengaji,"


"Nanti dulu pakcik,selepas ni ada terjemahannya kemudian baru menyusul lagunya," kata pemuda berjubah cokat itu sambil matanya di tutup rapat-rapat. Asyik sekali dia.Kemudian getaran suara bergema....


Cintaku berlabuh di persada rahmat-Mu mendamba kasih yang tidak berhujung mengutip sayang di hamparan cinta suci.Inilah getaran hatiku memburu cinta.......stanza hati merindu Ilahi!"


Datuk Dr. Johar tak tahan lagi. Ia merengus dan pergi ke kaunter bayaran."Maaf tuan, duit ini duit lama. Kalau tuan tak mampu bayar kami halalkan sajalah ..."Datuk Dr. Johar makin geram. Dia menderam dan berkata " Saya bayar dengan kad kredit saja!" Dia hulurkan kad kredit warna keemasannya.


"Maaf sekali lagi, tuan. Kad kredit ini bukan yang boleh kami terima,kami halalkan sajalah."


"Tak, pantang saya minta sedekah. Saya ada harta simpanan berbungkal-nungkal emas di bank. Takkan saya nak bawa, nanti disambar pencuri."


" Darul Taqwa tak ada pencuri, tuan. Pencuri terakhir telah dipotong tangannya 30 tahun yang lalu ketika minta dihukum di hadapan hakim kerana takutkan seksa Neraka."


"Ah, aku tak nak dengar semuanya.makin gila aku dibuatnya," pekikDatuk Dr. Johar lantas meluru keluar dari restoran itu. Di luar,semua pandangan menyakitkan hati.


Mengapa orang kolot ini mentadbir teknologi begini tinggi.Pemandu bullet train berserban merah tersenyum kepadanya. Pilot helikopter dengan tulisan 'MAKRUFAT AIR TRANSPORT' sibuk dengan urusannya. Di seberang jalan tertegak papan iklan dengan tulisan yang jelas :


" KELUARGA BAHAGIA GEMBIRA DENGAN SUNNAH ".


Di papan itu terpampang gambar seorang lelaki dan perempuan berserta anak-anak mereka. Semuanya berserban, berjubah dan berpurdah.Isy,meluatnya! Di jalan-jalan raya suasana meriah dengan salam dan senyum.Baginya,semua itu seolah-olah menyindir dan mengejek.


Kenapa jadi begini? Kenapa?Kenapa? Kenapa? Mengapa? Mengapa? Mengapa? Datuk Dr.Johar tiba-tiba menjerit. Tekanan dalam jiwanya yang kian tersumbat itu tiba-tiba meletus.


"Datuk..!Datuk. .! Bangun, Datuk. Ada berita buruk !"


Datuk Dr.Johar bangun. Ia tertidur sewaktu menunggu keputusanpilihanraya hari itu.


"Kenapa? Parti kita kalah? Aku kalah !!? " tanya Datuk Dr. Johar.


"Tidak, Tuk. Rakyat bangun memprotes. Mereka tak mahu demokrasi.Mereka tak mahu pilihanraya. .."


"Habis, mereka mahu apa?"


"Mereka mahu Islam, Datuk!"


"ISLAM !!?? " keluh Datuk Dr. Johar.


Digosok-gosok lagi matanya. adakah dia masih berada di Darul Taqwa.


Tammat.


Sama-sama berfikir untuk memilih kerajaan Islam. Tanggungjawab kita bersama sebagai seorang rakyat yg prihatin dan mengharapkan KalamuLLah akan tertegak di tanah air kita yang tercinta ini...
No comments: